Europa encara el començament de l’any 2023 amb un optimisme impensable fins fa pocs mesos en termes energètics. en vista de les últimes dades sobre preus, reserves i subministrament, les fatals advertències de Vladímir Putin sobre les conseqüències per a Europa d’adoptar sancions contra Rússia per haver envaït Ucraïna –va dir que tancaria l’aixeta del gas i el continent es quedaria “gelat”– semblen, ara per ara, tan inexactes com la seva previsió que les seves forces armades trigarien un parell de dies a prendre Kíiv.
Primer amb discreció i, després, davant un auditori tan massiu com el Fòrum econòmic Mundial, els líders comunitaris comencen a cantar victòria en la guerra energètica declarada per Moscou. “Fa un any europa tenia una dependència massiva dels combustibles russos, creada durant dècades, que ens va fer vulnerables a les pujades de preus i a la manipulació del mercat per part de Putin”, però “en menys d’un any hem superat aquesta dependència”, va sentenciar dimarts a Davos la presidenta de la Comissió europea, Ursula von der Leyen. “La nostra feina ha donat fruits”, va afegir per reafirmar-se en l’estratègia occidental amb la guerra d’Ucraïna. Més enllà que el general hivern no ha estat al costat del Kremlin, l’optimisme de Von der Leyen se sustenta en algunes dades.
Els vint-i-set, per començar, han generat el doble d’electricitat a partir de renovables que fa un any i, en un escàs lapse de temps, han trobat alternatives per a un 80% del gas que importaven de Rússia.
La UE ha reduït el consum un 20%, fet que, en conseqüència, ha contribuït a l’accelerada reducció de preus registrada els últims mesos. A més, els preus del gas ara són més baixos que quan va començar la guerra, recorda Brussel·les. Aquest mes els preus al mercat de futurs són un 80% més baixos que l’agost del 2022, quan van assolir el seu pic. I les reserves de gas estan a un 83%, un màxim històric per a aquestes dates.
Comentaris